Home Goodwill na faillissement Ruwaard van Putten

Goodwill na faillissement Ruwaard van Putten

Het faillissement van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in 2013 was een dramatische en ook unieke gebeurtenis.

Niet eerder namelijk was in Nederland een ziekenhuis failliet gegaan. De gevolgen van het faillissement  waren -zoals meestal – groot, niet alleen voor de patienten van het ziekenhuis, maar ook voor bijvoorbeeld de werknemers en de zorgverzekeraars. 

Aan het ziekenhuis waren ook vrjgevestigde medische specialisten verbonden. Ten gevolge van het faillissement eindigden de toelatingsovereenkomsten die zij met het ziekenhuis hadden en kwamen hun praktijken in gevaar. Aan een groot aantal van deze vrijgevestigde medisch specialisten is vervolgens een arbeidsovereenkomst voor de duur van 6 maanden aangeboden. Niet iedereen heeft daarvan gebruik gemaakt en voor sommigen van degenen die daarvan wel gebruik maakten viel na die 6 maanden alsnog het doek.

Door een aantal van de eerder aan het ziekenhuis verbonden medisch specialisten zijn procedures opgestart teneinde de schade van het verlies van hun praktijk vergoed te krijgen. Die schade bestond onder meer uit het verlies van een vergoeding vanwege goodwill. Daarbij werd niet alleen geprocedeerd tegen de curatoren in het faillissement, maar ook  tegen -sterk samengevat – de nieuwe eigenaren van het ziekenhuis.

Inmiddels zijn in die procedures 3 uitspraken gedaan door het Gerechtshof Den Haag. In alle gevallen zijn de vorderingen van de medisch specialisten afgewezen. De uitspraken laten zich moeilijk samenvatten, maar zijn het lezen meer dan waard. De uitspraken zijn hier, hier en hier te vinden.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven