Home Verzekeraar hoeft medische ingreep bij hond niet te vergoeden

KBS

Verzekeraar hoeft medische ingreep bij hond niet te vergoeden

Op 20 mei jl. is gepubliceerd de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland van 15 januari jl. waarin de rechter oordeelde dat de zorgverzekeraar van een hond niet gehouden was tot vergoeding van een medische ingreep.

De dierenarts constateerde dat bij de hond van eiseres de linker testikel zich in het lieskanaal van de hond bevond. Op advies van de dierenarts is vervolgens de testikel verwijderd.

Eiseres had voor de hond een basis-zorgverzekering afgesloten bij de verzekeraar. Hierbij is overeengekomen dat deze basisverzekering geen castraties en sterilisaties vergoedt (dit is alleen het geval bij een aanvullende verzekering). Onder castratie wordt volgens de polisvoorwaarden verstaan:

Het chirurgisch verwijderen van (delen van de) geslachtsorganen van hond, kat of konijn ongeacht de medische indicatie. Hieronder is ook inbegrepen het (tijdelijk) inactief maken van de testikels of ovaria door medicatie.

Desalniettemin declareerde eiser de kosten van de medische ingreep bij de verzekeraar en stelde onder meer dat er geen sprake was van een (gedeeltelijke) castratie, maar van het verwijderen van de testikel in verband met het risico op tumorvorming. Er was volgens eiseres sprake van een medisch noodzakelijke behandeling aan de voortplantingsorganen, waarvan de kosten op grond van artikel 6.1 van de polisvoorwaarden wel voor vergoeding in aanmerking komen.

De verzekeraar betwist deze stelling en stelt primair dat de ingreep onder de definitie castratie valt en zodoende niet voor vergoeding in aanmerking komt.

De rechter gaat met de stelling van de verzekeraar mee. Hij oordeelt dat de definitie van castratie volgens de polisvoorwaarden dusdanig helder en begrijpelijk is, dat zij geen nadere uitleg behoeft. De ingreep kan niet anders worden gekwalificeerd dan castratie zoals gedefinieerd in de polisvoorwaarden. Dit heeft tot gevolg dat de kosten van deze ingreep niet voor vergoeding in aanmerking komen. Dit geldt ongeacht de medische noodzaak van castratie; die is immers niet van belang. De vordering wordt afgewezen.

Klik hier voor de uitspraak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven