Home Werkgeversaansprakelijkheid ambulancemedewerker

Werkgeversaansprakelijkheid ambulancemedewerker

Een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland illustreert nog eens op welke wijze een vordering van een werknemer tegen een werkgever na een arbeidsongeval door de rechter wordt beoordeeld. Wat was er aan de hand?

Een ambulancemedewerker wilde, in een rijdende ambulance, een glazen ampul weggooien. Dit kon zij niet zittend vanuit haar stoel. Terwijl de ambulancemedewerker staande de afvalcontainer probeerde te openen, heeft zij door een beweging van de rijdende ambulance een glasverwonding aan haar hand opgelopen met letsel als gevolg.

De rechtbank kwam tot het oordeel dat de inrichting van de ambulance onveilig was omdat de afvalcontainer niet op armlengte van de stoel was geplaatst. Door het onjuiste ontwerp van de inrichting van de ambulance heeft de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden als werkgever van de ambulancemedewerker niet aan haar zorgplicht op grond van artikel 7:658 BW voldaan.

Dat een de kans op een bedrijfsongeval als het onderhavige klein was doet niet aan aansprakelijkheid af, nu de werkgever kort na het ongeval op het betreffende manco was gewezen. Bovendien is de rechtbank van oordeel dat vanwege de aard van het werk (van ambulancemedewerkers) hoge eisen aan de veiligheid van de werkomgeving gesteld mogen worden. De aard van dat werk brengt immers mee dat ambulancemedewerkers in een rijdende auto moeten werken met scherpe materialen zoals naalden en andere scherpe voorwerpen zoals een gebroken ampul.

De rechtbank kwam in deze deelgeschilprocedure aldus tot het oordeel dat de werkgever aansprakelijk is voor het door de ambulancemedewerker overkomen arbeidsongeval en dat zij de daaruit voortvloeiende schade dient te regelen.

Klik hier voor de uitspraak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven