Home VAR afgeschaft

KBS

VAR afgeschaft

Als het aan de minister ligt wordt per 1 januari 2016 de ‘verklaring arbeidsrelatie’ (VAR) afgeschaft. Dat betekent het einde aan een vertrouwde wijze om premieheffing achteraf bij zzp-ers te voorkomen.

Update: staatssecretaris Wiebes stelt inwerkingtreding uit tot 1 april 2016, met een implementatietermijn tot 1 januari 2017

Afgeschaft

Het wetsvoorstel deregulering beoordeling arbeidsrelaties is al door de Tweede Kamer. Op 27 oktober 2015 wordt het behandeld door de Eerste Kamer en komt het in stemming. Dit wetsvoorstel komt er op neer dat de belastingdienst niet langer op basis van de door de opdrachtnemer verschafte informatie vooraf een garantie geeft aan opdrachtgevers of zij belasting en sociale premies moeten inhouden.

Modelovereenkomst

In de praktijk bleek de VAR van groot praktisch nut. Veel opdrachtgevers eisten een VAR van de zzp-ers die zij inschakelden. dat kan dus straks niet meer. Maar wat dan wel? In plaats daarvan kan de opdrachtnemer gebruik maken van voorbeeldovereenkomsten die door de belastingdienst worden gepubliceerd. Als de opdrachtnemer andere voorwaarden wil hanteren, dan kan hij de overeenkomst met de opdrachtgever ter goedkeuring voorleggen aan de belastingdienst. De belastingdienst kan dan uitsluitsel geven over de inhoudingsplicht.

Ondernemerschap

Het vervangen van de VAR voor een standaardovereenkomst doet wat merkwaardig aan. Bij de beoordeling of een zzp-er een VAR krijg, werd namelijk het ondernemerschap van de zzp-er getoetst: zijn r meerdere opdrachtgevers, heeft de zzp-er een website, heeft hij zich verzekert tegen ondernemersrisico’s. Dit soort dingen blijkt niet noodzakelijkerwijs uit de overeenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.

Wat te doen

Voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers is er dus iets te doen voor 1 januari 2016: ze moeten hun overeenkomst aanpassen. Vooralsnog is het even wachten op de standaardovereenkomsten voor zzp-ers, omdat op de site van de belastingdienst er nu nog maar twee te vinden zijn (voor een stralingsdeskundige en een gastdocent).

Meer weten over dit onderwerp?

Neem gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven