Home Alcohol op de werkvloer

KBS

Alcohol op de werkvloer

Het komt voor dat een werkgever het vermoeden heeft dat de werknemer tijdens zijn werkzaamheden onder invloed is van alcohol. Dan krijg je vaak de discussie tussen partijen over de vraag of het waar is dat de werknemer tijdens het werk (nog) onder invloed van alcohol verkeert. Dat levert allerlei vragen over privacy op.

Het Gerechtshof ‘s–Hertogenbosch heeft nu in een speciaal geval geoordeeld dat als de werknemer zegt dat hij niet onder invloed is van alcohol, maar vervolgens nalaat om zich meteen te laten onderzoeken door de huisarts en/of de bedrijfsarts, deze keuze (om dat niet te doen) voor zijn risico komt. De werknemer had zich dus wel moeten laten onderzoeken als hij ontkent dat er alcohol in het spel is.

 

In deze zaak was het zo dat er verschillende getuigenverklaringen waren van collega’s dat de werknemer niet lichaamseigen geuren had, onsamenhangend had gesproken en niet recht kon lopen. Dat was voldoende voor het Gerechtshof om een dringende reden voor een ontslag op staande voet te rechtvaardigen.

 

Hoewel met nadruk moet worden gezegd dat dit lijkt op een uitzondering, is het van belang om te concluderen dat de

werkgever dus niet altijd behoeft te wachten met een ontslag. Vaak zie je wel dat de werknemer zich direct ziek meldt en belooft om zich te laten behandelen. Dat maakt dat de kou voor een eventueel ontslag meestal uit de lucht is. In deze zaak ging het echter om een ontkenning van de werknemer in combinatie met het feit dat hij zich niet wilde laten onderzoeken. Dat komt dus voor risico van de werknemer.

 

Deze uitspraak pleit er dus voor om de werknemer altijd te vragen om het alcoholpromillage te laten onderzoeken door bedrijfsarts of huisarts.

 

Klik hier voor de uitspraak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven