Home Arts in privé tuchtrechtelijk fout?

Oswald Nunes

Tuchtrecht
/

Arts in privé tuchtrechtelijk fout?

Is een arts tuchtrechtelijk aan te spreken op onbetamelijk privégedrag?

A en een huisarts, beiden lid van dezelfde fietsclub, gaan samen op fietsvakantie.

Tijdens de vakantie ontstaat er ruzie.

De huisarts schrijft het bestuur van de fietsclub een boze brief. Het bestuur zegt daarop het lidmaatschap van A op. A schrijft een boze brief aan de huisarts, waarop de huisarts zijn lidmaatschap opzegt.

A beklaagt zich bij het tuchtcollege en stelt dat de huisarts vertrouwelijke (medische) informatie met het bestuur van de fietsclub heeft gedeeld. Ook zou de huisarts hem opzettelijk kapot hebben gemaakt door de brief met belastende informatie aan het bestuur te sturen.

Het tuchtcollege overweegt dat ook als er geen sprake is van handelen in de hoedanigheid van arts en het handelen in de privésfeer heeft plaatsvonden, er bij het tuchtcollege kan worden geklaagd. Dit is het geval als het aan de arts verweten handelen de waarde van het beroep in de kern raakt en niet los kan worden gezien van de hoedanigheid van arts, ook al vond dat niet in de uitoefening van die hoedanigheid plaats. Immers, aldus het tuchtcollege, een dergelijk handelen zou het vertrouwen dat de samenleving in een arts stelt wezenlijk kunnen aantasten.

Hier was geen sprake van een behandelrelatie tussen A en de huisarts. De huisarts heeft geen vertrouwelijke gegevens openbaar gemaakt. Tenslotte heeft de huisarts ook geen belastende brief over A geschreven.

Het tuchtcollege verklaart A in zijn klacht niet ontvankelijk en kom aan een inhoudelijke beoordeling (dus) niet toe.

De les die uit deze uitspraak volgt is, dat een arts tuchtrechtelijk kan worden aangesproken op handelingen die in de privésfeer hebben plaatsvonden. Hiervan is sprake als de arts met zijn privégedragingen het vertrouwen dat de samenleving in een arts stelt wezenlijk aantast. Een arts mag zich privé dus wel veel, maar niet alles veroorloven. Noblesse oblige!

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven