Home Een terechte EVR en IVR vanwege een niet bestaande paal

KBS

Een terechte EVR en IVR vanwege een niet bestaande paal

Als sprake is van (een verdenking op) verzekeringsfraude kunnen verzekeraars de persoonsgegevens van de betrokken (derde-)claimant opnemen in het Interne en Externe Verwijzingsregister. Dat is een maatregel ter bescherming van de integriteit van de financiële sector. Opname in deze registers mag uiteraard niet (te) lichtvaardig gebeuren. Er gelden strenge vereisten die verzekeraars in acht dienen te nemen.

De (derde-)claimant die meent dat de opname in het Interne en Externe Verwijzingsregister onterecht is, kan de rechter verzoeken om zijn gegevens te laten verwijderen. De rechter zal dan moeten beoordelen of de opname al dan niet terecht is.

Zo een verzoek van een derde-claimant werd recent voorgelegd aan de Rechtbank Noord-Nederland. Een WAM-verzekeraar had deze derde-claimant in beide registers opgenomen, omdat zij van mening was dat hij opzettelijk een onjuiste voorstelling zaken had gegeven over onder meer de toedracht van een aanrijding en de schade die daardoor zou zijn veroorzaakt. Dit met het doel om onterecht een hogere schadevergoeding te verkrijgen. Een voorbeeld: als verklaring voor zijn geclaimde voertuigschade stelde de derde-claimant dat hij ten gevolge van de aanrijding tegen een paal zou zijn gereden, terwijl er op die locatie juist geen palen stonden.

Deze derde-claimant kreeg uiteindelijk nul op het rekest. Naar het oordeel van de rechtbank was er inderdaad opzettelijk een onjuiste voorstelling van zaken gegeven over de toedracht van de aanrijding en de beweerdelijke schade. Dat rechtvaardigde de opname in het IVR voor de duur van acht jaar en in het EVR voor de duur van drie jaar.

De geanonimiseerde beschikking kunt u hier raadplegen.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven