Home Geen voorschot op schadevergoeding voor zorgpersoneel met long covid

Geen voorschot op schadevergoeding voor zorgpersoneel met long covid

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat de vakbonden CNV Connectief en FNV hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

De vakbonden vorderden een voorschot op schadevergoeding van ruim € 22.000,00 voor zorgpersoneel met long-Covid. Het gaat om zorgpersoneel dat in 2020, tijdens de Covid-pandemie, werkzaam was in de zorg en met het virus besmet is geraakt.

De voorzieningenrechter heeft de vordering afgewezen. De rechter overweegt dat de vordering van de vakbonden tot vergoeding van schade voor zorgpersoneel met long-COVID niet kan worden toegewezen in een zogenaamde collectieve actie-procedure. Of een gedupeerde zorgmedewerker recht heeft op schadevergoeding moet van geval tot geval worden beoordeeld. Dit vergt een beoordeling aan de hand van de individuele en concrete omstandigheden van het geval. De voorzieningenrechter heeft om die reden geen oordeel gegeven over de vraag of, en in welke gevallen, de Nederlandse Staat onrechtmatig heeft gehandeld.

De vakbonden vorderden ook de Nederlandse Staat te veroordelen om in overleg te treden over een financiële regeling voor het gedupeerde zorgpersoneel. Deze vordering wijst de voorzieningenrechter ook af. De voorzieningenrechter overweegt daartoe dat er geen juridische grond is aan te wijzen op grond waarvan de Nederlandse Staat verplicht kan worden gesteld om in overleg te treden.

U kunt de gehele uitspraak hier lezen.

Voor vragen met betrekking tot ziekte & arbeidsongeschiktheid kunt u contact opnemen met Debby Kolk, Marijke Stevens en Lisa van Baarsel

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven