Home Het voldoen aan een dwangsom betekent niet dat aan het vonnis is voldaan

KBS

Het voldoen aan een dwangsom betekent niet dat aan het vonnis is voldaan

Bij een vonnis in kort geding van 22 februari 2011 veroordeelde de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam een werkgever om zijn op non actief gestelde werknemer binnen 48 uur na betekening van het vonnis te werk te stellen in zijn oude functie. Dit op straffe van een dwangsom van (maximaal) € 50.000,-. Het gerechtshof Amsterdam bekrachtigde dit vonnis in hoger beroep bij arrest van 25 oktober 2011. De werkgever voerde het vonnis niet uit, maar betaalde de op € 50.000,- gemaximeerde dwangsom. De werknemer verzocht vervolgens de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam om de werkgever te gebieden alsnog uitvoering te geven aan het vonnis.

De kantonrechter overweegt in zijn oordeel van 1 februari 2012 dat het voldoen aan de dwangsom de werkgever niet ontslaat van zijn uit het vonnis voortvloeiende verplichting om zijn werknemer ter werk te stellen. Het voldoen van een dwangsom betekent derhalve niet dat aan een vonnis is voldaan. De kantonrechter overweegt verder dat door het vonnis niet uit te voeren de werkgever te kennen heeft gegeven de rechtbank in zeer ernstige mate te minachten.

 

De kantonrechter veroordeelde de werkgever wederom om de werknemer binnen 48 uur te werk te stellen in zijn oude functie. Ditmaal op straffe van een veel forsere dwangsom: € 10.000,- voor iedere dag dat de werkgever in gebreke blijft, met in dit geval een maximum van € 5.000.000,-.

 

Klik hier voor de volledige uitspraak.

 

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven