Home Makelaar aansprakelijk voor schade opdrachtgever door hennepplantage in huurwoning

Makelaar aansprakelijk voor schade opdrachtgever door hennepplantage in huurwoning

De Rechtbank Oost-Nederland heeft op 20 februari 2013 (ECLI:NL:RBONE:2013:3209; publicatie uitspraak 6 mei 2014) uitspraak gedaan over de aansprakelijkheid van een makelaar voor de schade van zijn opdrachtgever.

Een door de makelaar naar voren geschoven huurder had een hennepplantage in de woning van de opdrachtgever onderhouden. Zowel ten aanzien van de bemiddeling bij de totstandkoming van de huurovereenkomst als ten aanzien van het beheer van de woning had de makelaar zijn zorgplicht geschonden. Zo had de makelaar geen enkel onderzoek verricht naar de persoon of de vermogenssituatie van de (onbekende) huurder, die bovendien aangaf de huurpenningen contact te willen voldoen. Voorts had de makelaar toegezegd om toe te zien op nette bewoning, hetgeen hij niet, althans onvoldoende, had gedaan.

Gelet op het voorgaande staat volgens de rechtbank het causaal verband tussen de tekortkomingen van de makelaar en de schade van zijn opdrachtgever vast. Eigen schuld van de opdrachtgever heeft de rechtbank niet aanwezig geacht.

Voor het bepalen van (een deel van de) schade is een deskundigenonderzoek bevolen.

Klijk hier voor de uitspraak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven