14.01.2015
Nederlands arbeidsrecht van toepassing op buitenlandse zustervennootschappen transportonderneming
De rechtbank in Den Bosch heeft geoordeeld dat op de werknemers van buitenlandse zustervennootschappen van een Nederlands transportbedrijf de Nederlandse arbeidswetgeving van toepassing is, als de transporten vanuit Nederland worden gecoördineerd en uitgevoerd. Belonen beneden Cao-loon is in die situatie volgens de rechter niet toegestaan.
Op 8 januari 2015 heeft de rechtbank ’s-Hertogenbosch, sector kanton twee vonnissen gewezen. Enerzijds in een procedure aangespannen door Hongaarse chauffeurs tegen Van den Bosch Transporten B.V. en haar Hongaarse zustervennootschap en anderzijds in een procedure tussen FNV Bondgenoten tegen Van den Bosch Transporten B.V. en haar Duitse en Hongaarse zustervennootschap. Daarbij is door de rechter Nederlands arbeidsrecht van toepassing is verklaard op de Duitse respectievelijk Hongaarse chauffeurs in dienst bij de Duitse respectievelijk Hongaarse vennootschap.
De kantonrechter is uitgegaan van de omstandigheden, dat de chauffeurs voor het overgrote deel hun werkzaamheden vanuit Nederland (Erp) beginnen en daar ook weer terugkeren en vanuit Erp ook hun instructies ontvangen. De planning, administratie, orderverwerking en ICT worden in Nederland uitgevoerd. Ook de opleiding van de chauffeurs vindt plaats in Nederland.
Door de Hongaarse chauffeurs was ook een vordering (voor onvoldoende beloning) tegen Van den Bosch Transporten B.V. ingediend maar die vordering is afgewezen. De Hongaarse vennootschap is toch als feitelijk werkgever aangemerkt en die vennootschap zal het uitgekeerde loon tot Nederlandse maatstaven moeten aanzuiveren. Niet is gebleken van enige payroll-constructie om toepassing van de Nederlandse arbeidswetgeving te ontduiken.
De Hongaarse zustervennootschap van Van den Bosch Transporten B.V. moet Nederlands recht toepassen, omdat het uitbestede ondervervoer ook valt onder de werking van de Europese Detacheringsrichtlijn. Daarmee is de Nederlandse Wet Arbeidsvoorwaarden Grensoverschrijdende Arbeid van toepassing en moet nader worden onderzocht welke Nederlandse arbeidsvoorwaarden moeten worden aangemerkt als zogenaamde basisarbeidsvoorwaarden van de Detacheringsrichtlijn.
De kantonrechter houdt het ook voor mogelijk dat op bepaalde arbeidsrelaties sowieso Nederlands recht van toepassing is als die geen tijdelijk maar een voortdurend karakter hebben.
Voor transporteurs met een buitenlandse vestiging is het dan ook raadzaam goed te kijken naar de omstandigheden waaronder de werknemers van de buitenlandse vestiging hun werkzaamheden verrichten.