Home NZa peilt stand van zaken invoering integrale tarieven

NZa peilt stand van zaken invoering integrale tarieven

Per 1 januari 2015 gelden voor ziekenhuiszorg integrale tarieven voor ziekenhuisbehandelingen. Vanaf dat moment geldt er geen apart tarief meer voor het honorarium van de medisch specialist. Deze kosten moeten dan, net als de salarissen van het andere personeel in ziekenhuizen en kosten van gebouwen en apparatuur, betaald worden uit het integrale DBC-tarief voor de behandelingen. In verband hiermee is het noodzakelijk dat vrijgevestigd medisch specialisten en ziekenhuizen hun samenwerking opnieuw vormgeven. Daartoe worden op dit moment nieuwe overeenkomsten opgesteld. Ook KBS advocaten is hiermee druk doende.

De NZa heeft een eerste peiling gedaan om te bezien welke wijze van samenwerking er wordt gekozen. Deze peiling laat zien dat de meeste ziekenhuizen kiezen voor een samenwerkingsmodel. Het ziekenhuis sluit dan een samenwerkingsovereenkomst met een collectief van medisch specialisten dat zich verenigd heeft in een Medisch Specialistisch Bedriif (MSB). De huidige maatschappen en de individuele toelatingsovereenkomsten met het ziekenhuis komen te vervallen en er is sprake van één grote maatschap. Het model van de medisch specialist in loondienst en het participatiemodel (de medisch specialisten worden mede-eigenaar van het ziekenhuis) komen beduidend minder voor. Sommige ziekenhuizen kiezen voor een combinatie van deze organisatiemodellen.

Hier vindt u de link naar het bericht op de website van de NZa en lees hier de brief die de NZa hierover aan de minister heeft gestuurd.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven