Home Ook Hof zegt: e-sigaret is geen geneesmiddel

Ook Hof zegt: e-sigaret is geen geneesmiddel

De Nederlandse Staat mag de elektronische sigaretten van de United Tabacco Vapor Group (UTVG) niet als geneesmiddelen aanmerken. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag op 26 juni 2012 in een hoger beroep van een kort geding bepaald.

Het hof oordeelt dat de Staat onrechtmatig handelt door de elektronische sigaretten, ook wel ‘e-sigaretten’ genoemd, van UTVG als geneesmiddel aan te merken.

 

Het hof heeft bij het oordeel in deze zaak onder meer meegewogen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs bestaat dat de e-sigaret van UTVG een noemenswaardig farmacologisch effect heeft op de fysiologische functies van de mens. Verder acht het hof aannemelijk geworden dat de (door UTVG niet als geneesmiddel gepresenteerde) e-sigaret door de consument wordt gebruikt als genotmiddel, náást dan wel als substituut voor de gewone sigaret.

 

Nu van een geneesmiddel geen sprake is, kan UTVG zonder vergunning van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen haar e-sigaretten (van de merken Flavor Vapes, Vape Master, Premium, Envy en Wanna Vape) in Nederland invoeren en verhandelen.

 

Bron: www.rechtspraak.nl

 

Voor het volledige arrest klik hier.

 

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven