Home Seks met een patiënt: het mag echt niet, het mag echt nooit

Oswald Nunes

Tuchtrecht
/

Seks met een patiënt: het mag echt niet, het mag echt nooit

Als de Inspectie bij het tuchtcollege klaagt is er meestal wat aan de hand. Wat speelt hier

Een vrouwelijke cliënt is bij een fysiotherapeut onder behandeling wegens rugklachten. De fysiotherapeut komt bij de cliënte thuis en masseert de rug en benen. Een maand later doet de cliënte melding bij de Inspectie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Inspectie start een onderzoek. Hieruit blijkt dat de fysiotherapeut en de cliënte veelvuldig contact via LinkedIn hebben. Uit de berichten, door de cliënte bewaard, blijkt dat de fysiotherapeut erkent dat hij te ver is gegaan en daarvoor ook excuses aanbiedt. De cliënte doet ook strafrechtelijk aangifte. De fysiotherapeut wordt strafrechtelijk veroordeeld wegens verkrachting. De Inspectie dient een klacht in bij het tuchtcollege.

De fysiotherapeut wordt door het tuchtcollege hard aangepakt.

Allereerst bestond er geen objectieve reden om de cliënte in het kader van de behandeling thuis te bezoeken. De fysiotherapeut had bedacht moeten zijn op het ontstaan van andere dan zakelijke en in een professionele hulpverleningssituatie passende gevoelens bij cliënten. Als er toch (wederzijdse) gevoelens ontstaan, dan zijn het overdragen van de behandeling en een ‘afkoelingsperiode’ noodzakelijk alvorens er een affectieve of seksuele relatie wordt begonnen. De fysiotherapeut heeft hier onvoldoende afstand tot de cliënte gehouden. Bovendien heeft hij zijn gedrag aanvankelijk gebagatelliseerd en de verantwoordelijkheid voor het gebeuren mede bij de cliënte gelegd. Hiermee heeft de fysiotherapeut onvoldoende zelfinzicht en reflecterend vermogen getoond. Het tuchtcollege rekent het de fysiotherapeut zwaar aan dat hij zich niet toetsbaar en transparant heeft opgesteld; dit doet ernstig vrezen voor herhaling in de toekomst.

De inschrijving van de fysiotherapeut in het BIG-register wordt doorgehaald en als voorlopige voorziening wordt de inschrijving ook geschorst voor het geval de fysiotherapeut beroep tegen de uitspraak instelt.

De les die uit deze uitspraak volgt is en blijft: seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen zorgverlener en cliënt(e) is nooit toegestaan. Wie hulp zoekt, moet kunnen rekenen op goede en veilige zorg. Verkrachting, aanranding maar ook seksuele toespelingen mogen niet. Ook mag een zorgverlener geen seksuele relatie aangaan met een cliënt(e). Dit is in diverse documenten neergelegd zoals de brochure ‘Het mag niet, het mag nooit’ van de IGJ. Ook de uitgave ‘Beroepsethiek en gedragsregels voor de fysiotherapeut’ uit 2012 van het KNGF bevat duidelijke regels en aanwijzingen op dit punt. Verliefd worden en seks hebben is en blijft mogelijk maar dan wel buiten de zorgrelatie. Seksueel overschrijdend gedrag leidt meestal minimaal tot een (on-)voorwaardelijke schorsing van de inschrijving in het BIG-register (met publicatie!). Ondanks deze duidelijke richtlijnen en tuchtrechtspraak blijkt het vlees toch in sommige gevallen nog altijd zwak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven