Home Veroordelingen alternatieve artsen en genezers Sylvia Millecam houden stand

Veroordelingen alternatieve artsen en genezers Sylvia Millecam houden stand

De Hoge Raad laat de eerdere veroordelingen van twee artsen die Sylvia Millecam op alternatieve wijze behandelden in stand. Ook de eerdere vrijspraak van het medium Jomanda houdt stand.

Sylvia Millecam, bij wie in 1999 borstkanker werd geconstateerd, liet zich buiten het reguliere medische circuit behandelen door alternatieve artsen en genezers, onder wie ook Jomanda.

Beide artsen zijn veroordeeld omdat zij vanuit hun verantwoordelijkheid als arts te weinig hebben gedaan om ervoor te zorgen dat Millecam de reguliere medische en palliatieve zorg kreeg die zij op dat moment nodig had. Ondanks het feit dat Millecam de reguliere geneeskunst afwees, hadden de artsen haar moeten informeren over de consequenties van die keuze en moeten stimuleren tot het ondergaan van reguliere behandelingen die haar leven mogelijk zouden verlengen en haar pijn verlichten. Ook de Hoge Raad meent dat de artsen in dat opzicht te zijn kort geschoten en laat de veroordeling door het hof van beide artsen, voorwaardelijke gevangenisstraffen van 3 respectievelijk 6 weken, dan ook in stand.

Jomanda, die weliswaar geen arts is, heeft volgens het hof ook een zorgplicht, in die zin dat zij als niet medisch geschoolde hulpverlener moet voorkomen dat de patient onnodig schade aan de gezondheid ondervindt. Omdat Jomanda Millecam heeft geadviseerd een reguliere arts te bezoeken en Millecam dat advies ook heeft opgevolgd, is in de visie van het Hof en de Hoge Raad geen sprake van een grove schending van de op de Jomanda rustende zorgplicht. Zodoende meent de Hoge Raad dat Jomanda op die gronden terecht is vrijgesproken.

 

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven