Home Voor- en nadelen thuiswerken

KBS

Voor- en nadelen thuiswerken

De Wet flexibel werken is aangenomen door een meerderheid in de Eerste Kamer. Dat betekent dat iedere werknemer het recht krijgt om een verzoek te doen om thuis te werken. Het is niet een spijkerhard recht: als de werkgever het afwijst, dan bestaat alleen de verplichting om overleg te plegen met de werknemer. KBS Advocaten inventariseert zeven voor- en nadelen.

We berichtten al eerder over de inhoud van de Wet flexibel werken. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van thuiswerken? Waarom zou je als werkgever een dergelijk verzoek afwijzen? En waarom zou je er als werknemer om vragen? KBSAdvocaten benoemt zeven overwegingen.

Voordelen

  • Een werknemer kan zijn werk beter om zijn privé en zorgtaken heen plannen. Een werknemer die zich geen zorgen hoeft te maken over de kinderen op tijd van de crèche afhalen heeft minder stress. Minder stress betekent een gelukkiger en gezondere werknemer.
  • De werknemer is gedurende meer tijd beschikbaar voor zijn werk. De werknemer maakt uren in de avond, en is daar nog blij mee ook! Overwerk krijgt een geheel nieuwe glans.
  • De werknemer staat niet meer in de file. Dat is niet alleen beter voor de baas die zijn werknemer in die tijd betaalt, maar ook voor het milieu en de CO2 uitstoot.
  • Besparing reiskosten. Reken maar door wat dit voor een besparing oplevert. Vooral voor grotere bedrijven. Oh wacht: die hebben dat allang uitgerekend, en het is daarom niet verwonderlijk dat bij bedrijven met veel werknemers thuiswerken al eerder regel dan uitzondering is.

Nadelen

  • Er is minder mogelijkheid voor persoonlijk overleg. Tja, bellen is niet hetzelfde als face-to-face overleg. En doet u graag besprekingen via skype? De echte voorstanders van thuiswerken zeggen dat dit een kwestie van gewenning is, maar er valt wat te zeggen voor ouderwets overleg met een kop koffie.
  • Werknemers en hun taakvervulling zijn lastiger te controleren. En ziedaar het hete hangijzer: vertrouwen. Want wie zegt dat de werknemer niet de hele dag thuis de was gaat doen? Controleren op output is een veelgehoorde oplossing.
  • Sommige functies vereisen fysieke aanwezigheid. En dan bedoelen we niet een voor de hand liggende functie zoals glazenwasser, maar denk bijvoorbeeld aan managementtaken. Of salesfuncties. Je kunt niet alles regelen van achter je laptop!

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven