Home Wetsvoorstel BIG-II is van de baan

KBS

Wetsvoorstel BIG-II is van de baan

Met de wijziging van de Wet BIG wilde minister Bruins van Medische Zorg en Sport onderscheid maken tussen hbo- en mbo-opgeleide verpleegkundigen. Voor de hbo-verpleegkundigen zou de functie ‘regieverpleegkundige’ worden geïntroduceerd. Om (ook) als regieverpleegkundige te kunnen werken, zouden mbo-verpleegkundigen en verpleegkundigen met een ouder hbo-diploma extra scholing moeten volgen. Anders zouden zij werk op een lager niveau krijgen en minder handelingen zelfstandig mogen verrichten, terwijl zij deze werkzaamheden mogelijk al jaren dag in en dag uit verrichten.

Het wetsvoorstel zorgde voor veel commotie. Niet alleen verpleegkundigen, maar ook artsen en paramedici, verzetten zich tegen het voorstel. Verpleegkundigen vreesden dat zij hun werk niet meer zouden mogen uitvoeren onder de nieuwe wet, of dat zij zich verplicht zouden moeten bijscholen. Het bestuur van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, V&VN, trad zelfs af.

Daarop werd oud SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan als ‘verkenner’ gevraagd om de wensen van de betrokken partijen te inventariseren. De bevindingen van Rinnooy Kan zijn vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Bruins heeft vandaag aangegeven dat het wetsvoorstel BIG-II zoals dat er lag, nu definitief van tafel is. De betrokken partijen, vertegenwoordigers van de werknemers en werkgevers, beroepsvereniging V&VN en het BIG-II actiecomité, worden nu door de minister op korte termijn uitgenodigd voor een gezamenlijk gesprek ‘om te bezien of en hoe zij nu gezamenlijk verder kunnen’. Wordt vervolgd.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven