Home Ontslag op staande voet in relatie tot officiële waarschuwingen

Ontslag op staande voet in relatie tot officiële waarschuwingen

Wij krijgen wel eens de vraag hoeveel waarschuwingen een werknemer moet hebben gekregen, voordat de werkgever kan overgaan tot een ontslag op staande voet.

In een zaak die speelde bij de kantonrechter in Zutphen  vocht de werknemer een aan hem gegeven ontslag op staande voet aan. Zijn werkgever had in een tijdsbestek van ongeveer 2,5 jaar vijf schriftelijke officiële waarschuwingen gegeven, voor het te laat op het werk verschijnen, het zich te laat ziekmelden en daardoor in strijd handelen met verzuimvoorschriften en het weigeren een uur over te werken.

Het ontslag op staande voet hield geen stand. De werknemer had voor elk verwijt een deugdelijke verklaring. Zo kon de werknemer, in verband met de starttijd van zijn werk om 05.00 uur, zich niet vóór een dienst ziek melden bij een vestigingsmanager omdat het management op dat tijdstip niet bereikbaar was. Hij meldde zich dan ziek bij een collega, zodat in ieder geval bekend was dat hij niet zou komen. Werkweigering was niet vast komen te staan.

Resteerde nog een aantal keer te laat komen. De kantonrechter stelde vast dat van vier momenten kon worden aangenomen dat werknemer inderdaad te laat was gekomen. En hierover oordeelt de kantonrechter dat de omvang en frequentie van het te laat komen -3x in het jaar 2023 en 1x in het jaar 2024- onvoldoende ernstig om tot een rechtsgeldig ontslag op staande voet te komen.

De kantonrechter heeft het ontbindingsverzoek van werkgever wél toegewezen, de arbeidsrelatie bleek verstoord. Deze werkgever moest per saldo nog wel een half jaar salaris aan achterstallig salaris voldoen, met rente en verhoging.

Tips voor werkgevers:

  • Wanneer een werkgever overweegt een officiële waarschuwing te geven, is het raadzaam de werknemer vooraf te horen. Er kunnen goede redenen zijn waarom bepaald gedrag is vertoond of een afspraak niet is nagekomen.
  •  Leg een officiële waarschuwing goed vast. Maak duidelijk wat van de werknemer wél wordt verwacht.
  • Bij een laatste waarschuwing is het verstandig aan te kondigen wat er staat te gebeuren bij een volgende misstap. Ook hier geldt weer dat duidelijkheid ‘key’ is. Noteer dat arbeidsrechtelijke maatregelen zullen worden getroffen, ontslag -op staande voet- niet uitgezonderd. Daarmee benadruk je de ernst van de waarschuwing en de laatste kans die wordt geboden.

Een ontslag op staande voet heeft ingrijpende gevolgen. Het is daarom aan te bevelen om vooraf aan een dergelijk ontslag juridisch advies in te winnen. De Hoge Raad stelt strenge, maar niet onmogelijke eisen.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven