Home Bedrijfsleider is ZZP’er

Debby Kolk

Arbeidsrecht
/

Bedrijfsleider is ZZP’er

A is werkzaam geweest van 1 juni 2024 tot 5 oktober 2024 als bedrijfsleider bij restaurant ‘De Pannenkoekhut’. De opdrachtgever beschuldigde A ervan dat hij geld heeft weggenomen en liet weten dat hij ‘moest wegwezen en nooit meer moest terugkomen’. Per e-mail werd schriftelijk bevestigd dat de samenwerking wegens ernstige verdenkingen van diefstal per direct was beëindigd.

De bedrijfsleider liet het hier niet bij zitten en stelde zich op het standpunt dat sprake was van een arbeidsovereenkomst. A startte een procedure en verzocht betaling van de transitievergoeding, een vergoeding wegens onregelmatige opzegging, een billijke vergoeding en een bedrag aan loon, vermeerderd met de wettelijke verhoging en wettelijke rente, de buitengerechtelijke kosten en de afgifte van loonstroken.

In de procedure bleek op basis van camerabeelden en kassarapporten dat sprake was van een verschil in kasinkomsten en aanwezige kasinkomsten en kasrapporten. Dit heeft de bedrijfsleider niet gemotiveerd bestreden.

Oordeel rechter over kwalificatie overeenkomst

De kantonrechter te Rotterdam mocht de rechtsverhouding kwalificeren. Was hier nu sprake van een overeenkomst van opdracht of een arbeidsovereenkomst? De rechter beoordeelde dit aan de hand van de negen gezichtspunten die de Hoge Raad heeft geformuleerd in het Deliveroo arrest. Het gaat daarbij om de volgende gezichtspunten die van belang kunnen zijn:

  1. de aard en duur van de werkzaamheden;
  2. de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald;
  3. de inbedding van het werk en degene die de werkzaamheden verricht in de
    organisatie en de bedrijfsvoering van degene voor wie de werkzaamheden
    worden verricht;
  4. het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren;
  5. de wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen tot stand gekomen is;
  6. de wijze waarop de beloning wordt bepaald en wordt uitgekeerd;
  7. de hoogte van deze beloningen;
  8. de vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico
    loopt;
  9. de vraag of degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch
    verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen.

De aard van de werkzaamheden en de afgesproken duur van de samenwerking bieden geen duidelijke aanwijzingen dat er sprake is geweest van een overeenkomst van opdracht of van een arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor gezichtspunt 3 en 9. Gezichtspunten 2 en 4 wijzen in de richting van een arbeidsovereenkomst. 5, 6, 7 en 8 wijzen eerder op het bestaan van een overeenkomst van opdracht. Gezichtspunt 9 geeft geen duidelijke aanwijzingen voor het een of het ander, nu persoon A soms als ZZP ‘er/ondernemer werkzaam is geweest en soms als werknemer.

De kantonrechter komt tot de slotsom dat, gelet op alle omstandigheden van het geval, ook in onderling verband gezien, de tussen partijen gesloten overeenkomst niet kan worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst. Partijen hebben zich naar het oordeel van de rechter bij de inrichting van de overeenkomst en de wijze waarop zij aan de overeenkomst uitvoering hebben gegeven meer als opdrachtgever en opdrachtnemer gedragen dan als werkgever en werknemer. Er is dus geen sprake van een arbeidsovereenkomst. De loonvordering, transitievergoeding, vergoeding wegens onregelmatige opzegging en billijke vergoeding en bijkomende vorderingen worden afgewezen.

Is de optelsom van de gezichtspunten doorslaggevend geweest in deze zaak? 4 x overeenkomst van opdracht, 2 x arbeidsovereenkomst en 3 x niet doorslaggevend? Of speelt het kastekort wellicht een essentiële of doorslaggevende rol, al is het geen gezichtspunt bij de kwalificatievraag?

Opvallend is, gelet op het beslis- en toetsingskader van de Belastingdienst, dat de functie van bedrijfsleider en de inbedding van het werk, naast gezichtspunten 2 en 4 hier niet de doorslag hebben gegeven dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, juist omdat de wijze waarop de werkzaamheden en werktijden worden bepaald en de inbedding van het werk, die richting op wijzen, naast de verplichting in deze zaak om het werk persoonlijk uit te voeren. Deze zaak had wellicht ook anders kunnen uitpakken.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven