Home Is uw FG al (opnieuw) bij de Autoriteit Persoonsgegevens aangemeld?

KBS

Is uw FG al (opnieuw) bij de Autoriteit Persoonsgegevens aangemeld?

Organisaties moeten hun functionaris voor de gegevensbescherming (FG) met een nieuw webformulier aanmelden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Organisaties die hun FG al eerder hebben aangemeld, moeten dat opnieuw doen. FG-aanmeldingen die niet via het online aanmeldingsformulier zijn gedaan, komen na 25 mei 2018 (vanaf deze datum zal de AVG van toepassing zijn) te vervallen.

FG’s moeten (opnieuw) worden aangemeld, omdat de AP op grond van de AVG aanvullende informatie nodig heeft. Bijvoorbeeld of sprake is van een verplichte of vrijwillige FG en of de FG in dienst is van de organisatie of als externe is aangesteld.

Voor de zorgsector is van belang dat een FG verplicht is als sprake is van ‘grootschalige verwerking’ van persoonsgegevens. Gegevensverwerking door een ziekenhuis is aangemerkt als grootschalig, verwerking door een individuele arts niet. Wat zal gaan gelden voor zorginstellingen tussen ziekenhuis en individuele arts in, is nog onduidelijk. Bij de behandeling van het wetsvoorstel over de Nederlandse Uitvoeringswet van de AVG in de Tweede Kamer is bij motie verzocht om heldere richtlijnen. Hier ligt een taak voor de AP.

Klik hier voor het nieuwe formulier voor het aanmelden van uw FG bij de AP.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven