Home Nieuwe benadering bij bestrijding namaak in de mode: slaafse nabootsing

KBS

Nieuwe benadering bij bestrijding namaak in de mode: slaafse nabootsing

Nieuwe benadering bij bestrijding namaak in de mode: slaafse nabootsing, de Haagse Rechtbank op 8 oktober 2014 heeft daarover geoordeeld in een geschil tussen Nichelson en Cool Cat.

Op 8 oktober 2014 heeft de Rechtbank Den Haag (IEF 14264) vonnis gewezen tussen twee kledingbedrijven Nichelson Nederland B.V. en Cool Cat Fashion B.V., waarin een winterjassencollectie centraal stond.

Het is een bijzondere uitspraak omdat geen inbreuk op auteursrecht, merk-, of modelrecht aan de orde was maar een zogenaamde slaafse nabootsing als een variant van de gewone onrechtmatige daad.

Slaafse nabootsing houdt in dat onnodig verwarring wordt gezaaid bij het publiek door een bepaald product geheel of nagenoeg geheel te kopiëren. Drie winterjacks voor jonge vrouwen waren aan de orde, waarvan de modellen vergelijkbaar waren alsook het materiaal (donsjack in glanzende stoffen) en waarvan de kleuren nagenoeg hetzelfde waren (verwezen wordt naar de bijgevoegde foto’s van de gewraakte modellen).

De rechtbank is van mening dat voor slaafse nabootsing van de vormgeving van een product nodig is, dat het nagebootste product een eigen plaats heeft in de markt (onderscheidend vermogen).

De rechtbank stelt ook vast dat het relevante publiek in dit geschil bestaat uit jeugdigen en jonge vrouwen, aan wie een relatief grote mate van deskundigheid ten aanzien van het uiterlijk van kledingstukken kan worden verondersteld. Dat publiek zal snel een verschil in de jassen opmerken en dus niet gauw verward raken.

Voorts is van belang vast te stellen welke jassen reeds op de markt waren toen de gewraakte winterjassen van Cool Cat aangeboden werden om te kunnen beoordelen of de drie Nickelson jassen wel of geen onderscheidend vermogen hebben. Immers, met de marktintroductie door Cool Cat zou de onrechtmatige daad van slaafse nabootsing onmiddellijk moeten zijn aangevangen.

De rechtbank komt tot de slotsom dat de drie Nickelson jassen wel onderscheidend zijn maar dat twee Cool Cat jassen daarop geen inbreuk maken vanwege het ontbreken van (namaak van) enkele kenmerkende aspecten. Dat is anders bij de laatste winterjas, waarbij die kenmerkende aspecten wel grotendeels zijn overgenomen. De daarmee behaalde winst zal Cool Cat aan Nickelson moeten afdragen.

Slaafse nabootsing is een manier om namaak in de modebranche te bestrijden, omdat de omloop van modeartikelen redelijk hoog ligt. Het ligt niet voor de hand om van elk modeartikel een modelrecht te deponeren, terwijl daarnaast ook niet altijd een modeartikel dusdanig nieuw en oorspronkelijk is dat daarop auteursrecht kan worden geclaimd. Deze aanpak van slaafse nabootsing zou zich ook voor  andere branches kunnen lenen, waarin een hoge omloopsnelheid van nieuwe producten zich voordoet (zoals bijvoorbeeld bij kantoor- en woninginrichtingen, sanitaire producten, et cetera).

Klik hier voor de uitspraak.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven