Home Nieuwsuur mag bewakingsbeelden zorginstelling uitzenden

KBS

Nieuwsuur mag bewakingsbeelden zorginstelling uitzenden

De voorzieningenrechter in Lelystad heeft maandag bepaald dat het programma Nieuwsuur van de NOS bewakingsbeelden van een cliënt van zorginstelling stichting NOVO mag uitzenden. Stichting NOVO spande afgelopen vrijdag een kort geding tegen de NOS aan om een verbod op de uitzending van Nieuwsuur af te dwingen.

De NOS wil in zijn programma Nieuwsuur bewakingsbeelden van de zorginstelling stichting NOVO tonen. In de zorginstelling overleed in de nacht van 13 op 14 maart een cliënt. Op bewakingsbeelden is de vrouw, kort voor haar overlijden, te zien met vier medewerkers van de zorginstelling. In Nieuwsuur wil de NOS het onderwerp ‘kwaliteit van zorg’ aan de kaak stellen. De stichting NOVO wilde de uitzending verbieden omdat zij de privacy van haar in beeld komende cliënt en medewerkers wil beschermen.

Vrijheid van meningsuiting

De rechter kan een uitzending verbieden als het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid. De NOS heeft voldoende aangetoond dat de nabestaanden van de overleden vrouw geen bezwaar hebben tegen het uitzenden van de bewakingsbeelden. Ook zal de NOS de medewerkers van de zorginstelling onherkenbaar in beeld brengen. Over de wijze waarop de overledene in beeld wordt gebracht overlegt de NOS met de nabestaanden. De rechter heeft daarom, en omdat het gaat om een maatschappelijk zwaarwegend onderwerp, het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid in dit kort geding het zwaarst laten wegen.
 

Bron: rechtspraak.nl

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven