Home Opnieuw toestemming voor fusie ziekenhuizen

Niels van den Burg

Overig
/

Opnieuw toestemming voor fusie ziekenhuizen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft goedkeuring verleend aan de Stichting HagaZiekenhuis en de Stichting Reinier de Graaf Groep om te fuseren. De NMa constateert dat de concentratie geen negatieve effecten heeft voor de concurrentie in de regio. Ook na de fusie blijven er in de regio voldoende ziekenhuizen over die de concurrentie aankunnen met de beoogde fusiepartners en er is bij deze ziekenhuizen voldoende capaciteit om eventuele extra patiënten op te vangen.

Blijkens het persbericht op de website van de NMa zijn bij het onderzoek naar het effect van de concentratie onder meer de reistijden en patiëntstromen in kaart gebracht tussen de fusiepartners en naar andere ziekenhuizen. Daarnaast zijn vragen gesteld aan concurrerende ziekenhuizen en vijf zorgverzekeraars in de regio.

 

De NMa heeft zoals te doen gebruikelijk bij voorgenomen fusies in de zorg ook advies gevraagd aan de NZa. De NZa is kritisch en wijst op het risico van prijsstijgingen voor klinische en niet-klinische ziekenhuiszorg tussen de 4% en 9%.

 

Gezien de conclusies van de NZa ligt het in de lijn der verwachting dat de NMa aan de fusie voorwaarden heeft verbonden, bijvoorbeeld door het opleggen van een prijsplafond. Het fusiebesluit (op dit moment nog niet gepubliceerd) zal hier meer duidelijkheid over moeten geven.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven