Home Rechtbank kent hoogste bedrag ooit aan smartengeld toe

KBS

Rechtbank kent hoogste bedrag ooit aan smartengeld toe

De strafrechter van de Rechtbank Gelderland heeft bij vonnis van 11 november 2015 bepaald dat drie mannen bedragen tot € 200.000 aan hun slachtoffers moeten betalen.

Deze drie mannen, afkomstig uit Velp en Rheden, waren in september 2014 betrokken bij de aanslag op een woonhuis in Velp, dat bekend staat als ‘Polenhotel’. Door de brandbom raakten een man en vrouw uit Slowakije zwaargewond. Zij lagen op het moment van de aanslag in het huis te slapen.

De daders werden veroordeeld tot hoge celstraffen. Ook moeten zij de schade van hun slachtoffers vergoeden. Zij draaien op voor alle kosten, die samenhangen met onder meer de verzorgings-, huisvestings- en loonkosten van de slachtoffers maar daarenboven moeten zij zeer aanzienlijke bedragen voor het ondervonden leed vergoeden (smartengeld). Voor zover de daders deze bedragen niet direct kunnen betalen, worden deze bedragen uit een voorschotfonds van de overheid aan de slachtoffers uitgekeerd waarna het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) een inningstraject bij de daders start.

Klik hier voor de uitspraak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven