Versobering compensatieregeling voor grote werkgevers
Graag attenderen wij u op een belangrijke maatregel uit het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen. Het betreft het voornemen om de compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid te versoberen.
Als uw werknemer meer dan 104 weken arbeidsongeschikt is, herstel niet binnen 26 weken valt te verwachten en er geen passende herplaatsingsmogelijkheden zijn, mag u de arbeidsovereenkomst in beginsel beëindigen. Uw werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. U kunt vervolgens binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding bij het UWV compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding.
In de recent gepubliceerde budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen is wegens budgettaire redenen het voornemen uitgesproken om deze compensatieregeling voor grote werkgevers af te schaffen. Concreet wordt voorgesteld dat werkgevers met 25 of meer werknemers (‘grote werkgevers’) na 1 juli 2026 geen recht meer hebben op de compensatie van de betaalde transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Alleen werkgevers met minder dan 25 werknemers (‘kleine werkgevers’) hebben dan nog recht op compensatie.
Vooralsnog wordt niet gesproken over overgangsrecht voor bestaande ziektegevallen. Als er geen overgangsrecht komt, dan betekent dit dat voor werknemers die na 1 juli 2024 arbeidsongeschikt zijn gemeld, en dus op of na 1 juli 2026 uit dienst treden en recht hebben op een transitievergoeding, de werkgever geen compensatie meer zal ontvangen van het UWV voor de uitbetaalde transitievergoeding.
Opmerkelijk wat ons betreft. De compensatieregeling is immers in het leven geroepen om u als werkgever tegemoet te komen in de cumulatie van kosten die gepaard gaan met een arbeidsongeschikte werknemer. Deze cumulatie van kosten was voorheen voor veel werkgevers de reden om het dienstverband met de arbeidsongeschikte werknemer ‘slapend’ te houden. Om aan die praktijk een einde te maken, is op 1 april 2020 de compensatieregeling ingevoerd. De Hoge Raad heeft nadien in de zogenaamde Xella-uitspraak geoordeeld dat, gelet op deze compensatieregeling, u als werkgever op grond van goed werkgeverschap in beginsel bent gehouden in te stemmen met een voorstel van uw langdurig arbeidsongeschikte werknemer tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden onder toekenning van een vergoeding aan de werknemer ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Het is de vraag hoe e.e.a. moet worden uitgelegd als de compensatieregeling voor grote werkgevers zal komen te vervallen.
Vooralsnog is hierover geen wetsvoorstel ingediend. Mocht het tot een wetsvoorstel komen, dan kan worden gepleit voor overgangsrecht. Er is dus (nog) geen reden tot paniek, maar wij raden u wel aan hier (vanaf nu) rekening mee te houden. Wilt u meer weten over de compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid? Neem dan gerust contact met ons op.