Home Advies aan Minister: dure geneesmiddelen uit de basisverzekering

KBS

Advies aan Minister: dure geneesmiddelen uit de basisverzekering

De NOS heeft een tweetal conceptadviezen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in handen, gericht aan de Minister voor Volksgezondheid. Het CVZ schrijft in de adviezen met ingang van 1 januari 2013 te willen stoppen met de vergoeding van twee dure geneesmiddelen voor de zeldzame ‘ziekte van Pompe’ en de ‘ziekte van Fabry’.

Het CVZ komt tot de conclusie dat de behandelingen van de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry met de geneesmiddelen Fabrazyme resp. Myozyme niet voldoende kosteneffectief zijn.

 

Het CVZ maak wel een uitzondering voor de behandeling van de klassieke vorm van de ziekte van Pompe. De verhouding tussen kosten en baten is voor patienten met de klassieke vorm wel acceptabel indien de geregistreerde dosering wordt toegediend.

 

In beide conceptadviezen wordt overigens wel melding gemaakt van de bezwaren bij stoppen met vergoeding van de geneesmiddelen. Echter meent het CVZ dat het handhaven van vergoeden eveneens op bezwaren stuit: het geld dat aan dure behandelingen wordt besteed, is namelijk niet beschikbaar voor kosteneffectievere zorg.

 

De adviezen van het CVZ bevinden zich nog in de conceptfase. Het CVZ voert thans bij alle betrokken partijen een draagvlakonderzoek uit, waarna een definitief advies aan de Minister zal worden uitgebracht.

 

Klik hier voor het persbericht van NOS en de verwijzing naar de conceptadviezen van het CVZ.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven