Home AP controleert ziekenhuizen en zorgverzekeraars op verplichtingen FG

KBS

AP controleert ziekenhuizen en zorgverzekeraars op verplichtingen FG

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op haar website de resultaten bekend gemaakt van haar steekproef onder 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars. De AP heeft gecontroleerd of deze organisaties voldoen aan de verplichting om een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen.

Uit deze controle bleek dat twee ziekenhuizen nog geen FG hebben aangemeld bij de AP. De AP laat weten dat de twee ziekenhuizen vier weken de tijd krijgen om alsnog een FG aan te wijzen. Als zij dat niet doen, kan een sanctie volgen.

Verder heeft de AP gecontroleerd of ziekenhuizen en zorgverzekeraars de contactgegevens van hun FG hebben gepubliceerd op hun website. Het telefoonnummer en e-mailadres van de FG moeten makkelijk te vinden zijn. Dit liet bij bijna 25% nog te wensen over. Deze organisaties dienen dit aan te passen. Vermelding van de naam van de FG is geen vereiste.

FG’s dienen ook bij de AP te worden aangemeld, met behulp van het aanmeldingsformulier van de AP.

Sinds de invoering van de AVG heeft de AP een aantal keren steekproefsgewijs onderzocht of vereisten uit de privacywetgeving worden nageleefd. Eerder controleerde de AP overheidsorganisaties op FG’s en deed de AP een steekproef bij grote private organisaties om te onderzoeken of zij een register voor verwerkingsactiviteiten bijhouden.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de AP.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven