Home Apothekers verliezen kort geding tegen Achmea

KBS

Apothekers verliezen kort geding tegen Achmea

Achmea hoeft niets te veranderen aan de vergoedingsystematiek voor medicijnen die de zorgverzekeraar dit jaar tegenover 19 Amsterdamse apotheken hanteert. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland woensdag geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door de apothekers. De apothekers stellen dat ze door te lage vergoedingen van Achmea medicijnen met verlies moeten verkopen.

Overeenkomst

De rechter moest allereerst oordelen over de vraag of de overeenkomst die Achmea en de apothekers sloten over de vergoedingen voor medicijnen in 2013 nog wel van kracht is. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor een aantal medicijnen op basis van de ‘Achmea Geneesmiddelen Prijslijst’ (AGP). De apothekers en Achmea verschillen van mening over de vraag of een overeenkomst die dit regelde alleen voor 2012 was aangegaan (volgens de apothekers), of voor 2012 en 2013 (volgens Achmea).

In de tekst van de overeenkomst staat dat die is aangegaan van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2013. In de bijlage bij de overeenkomst is verder vermeld dat de prijzen op vier momenten zullen worden aangepast, waarvan er twee in 2013 liggen. De rechter zag verder ook onvoldoende aanknopingspunten dat de partijen alleen een overeenkomst voor 2012 zijn aangegaan. Daarom oordeelde hij dat de overeenkomst ook in 2013 geldt.

Niet onaanvaardbaar

De rechter moest verder oordelen over de vraag of de toepassing van het AGP-systeem onaanvaardbaar is. De vergoeding die apothekers van Achmea ontvangen is weliswaar lager dan de apothekersinkoopprijs (AIP), maar dat alleen betekent niet dat toepassing van het systeem onaanvaardbaar is, oordeelde de rechter. Daarbij spelen tal van omstandigheden een rol en die zijn in dit kort geding onvoldoende uitgekristalliseerd. Zo is met name onduidelijk wat nu precies de gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering van apotheken. Er moet volgens de rechter ook rekening worden gehouden met de overige vergoedingen die de apothekers van Achmea ontvangen. Ook is de omvang van het ‘verlies’ van de apothekers onduidelijk. Zo bedingen apothekers zelf volgens Achmea vaak nog inkoopkortingen op de AIP.
 

bron: www.rechtspraak.nl

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven