Home Arts en strafrecht

Oswald Nunes

Strafrecht
/

Arts en strafrecht

In de strafzaak tegen de oud-neuroloog Jansen Steur heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bij tussenarrest van 12 januari 2015 een deskundigenonderzoek bevolen.

Het hof acht het wenselijk dat, alvorens de strafzaak verder inhoudelijk te behandelen, door een deskundige onderzoek wordt gedaan naar de vraag of Jansen Steur naar aanleiding van een auto-ongeluk hersenletsel heeft opgelopen en, indien dat het geval is, het hersenletsel heeft (voort-)bestaan gedurende de periode waarin de ten laste gelegde feiten hebben plaatsgevonden. De deskundige dient te beoordelen of een CT-hersenscan noodzakelijk is en welke consequenties aan de uitslag van een dergelijk onderzoek kunnen worden verbonden ten aanzien van de feiten waarvan Jansen Steur wordt verdacht.

Deze uitspraak laat zien dat de strafrechter goed geïnformeerd wenst te worden over de persoon van de verdachte en dat – uiteraard met medewerking van de verdachte – daarvoor zelfs een vrij vergaand medisch onderzoek dienstig kan zijn. In strafzaken is het daarom ook altijd van belang dat door de verdediging de persoon van de verdachte en de omstandigheden waaronder de ten laste gelegde feiten hebben plaatsgevonden aandacht krijgen.

Klik hier voor de uitspraak.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven