Home Sprakeloos

Oswald Nunes

Strafrecht
/

Sprakeloos

Vandaag geen jurisprudentie. Vandaag geen tips voor de praktijk.

Vandaag sta ik stil bij het overlijden van mijn collega mr. Derk Wiersum als gevolg van een even gewelddadige als zinloze misdaad.

Bovenal echtgenoot en vader, maar ook advocaat.

Als advocaat sta je er niet iedere dag bij stil dat je deel uitmaakt van een beroepsgroep die een van de ‘hoeders’ van de rechtsstaat is. Toch zijn de circa 16.000 advocaten die Nederland rijk is er iedere dag mee bezig om de belangen van zijn of haar cliënt optimaal te behartigen, ongeacht van welk feit hij of zij wordt verdacht en ongeacht welk recht hij of zij wil inroepen.
Een advocaat is pleitbezorger voor zijn of haar cliënt, maar moet volstrekt onafhankelijk kunnen werken, zowel ten opzichte van de eigen cliënt, als de wederpartij, als het openbaar ministerie als de rechter.
Bij de uitoefening van het beroep van advocaat hoort ook het op het beroepsgeheim gebaseerde verschoningsrecht. Dat betekent dat een cliënt zijn of haar advocaat in vertrouwen kan nemen zonder de vrees dat wat wordt besproken op welke wijze dan ook openbaar wordt gemaakt. Een advocaat is vertrouwenspersoon en sparringpartner.

Dat mr. Wiersum voor zijn werk als advocaat het meest ultieme offer heeft moeten brengen maakt mij weliswaar sprakeloos, maar zeker niet monddood. Het blijft voor onze samenleving van fundamenteel belang dat een advocaat zijn of haar beroep in volle vrijheid, veiligheid en vertrouwen moet kunnen uitoefenen. Dat is een verantwoordelijkheid van ons als gehele samenleving. De rechtsstaat is immers van ons allemaal!

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven