Home Beloofd is beloofd

KBS

Beloofd is beloofd

Regionaal Tuchtcollege Amsterdam, 12 juli 2024

ECLI:NL:TGZRAMS:2024:153

De beklaagde orthopedisch chirurg in deze tuchtzaak brengt bij de klaagster een knieprothese aan en buigt bij een latere ingreep de knie door.

De klaagster wendt zich tot het Regionaal Tuchtcollege (RTG) en stelt dat bij de laatste ingreep een deel van de prothese beschadigd is geraakt, wat heeft geleid tot pijn en immobiliteit.

Het RTG beoordeelt of de orthopedisch chirurg heeft gehandeld zoals van een redelijk handelend en redelijk bekwaam vakgenoot onder gelijke omstandigheden mag worden verwacht.

Het RTG kan niet vaststellen dat het losraken van de prothese verband houdt met het doorbuigen van de knie. Die klacht is niet gegrond.

Wat het RTG de orthopedisch chirurg wèl aanrekent is, dat hij de dag na de ingreep niet bij de klaagster is langsgegaan, ondanks dat de klaagster dagelijks werd gezien door de zaalarts en de fysiotherapeut. Temeer, aldus het RTG, nu de klaagster angstig was voor de ingreep en de orthopedisch chirurg haar gerust had gesteld door te beloven dat hij extra goed voor haar zou zorgen. Met die uitspraak heeft hij verwachtingen gewekt. Het had daarom in de rede gelegen dat de orthopedisch chirurg zich proactief had opgesteld en zich niet alleen had verlaten op de overdrachtsmomenten. Ook zonder dat de orthopedisch chirurg op de hoogte was van de pijn- en de strekklachten van de klaagster, had van hem mogen worden verwacht dat hij de dag na de ingreep bij de klaagster was langsgegaan. Deze klacht is gegrond.

Gezien het feit dat de orthopedisch chirurg voldoende reflecteerde op zijn handelen trekt het RTG daaruit de conclusie dat de kans op herhaling gering is. Het RTG volstaat om die reden met de vaststelling dat een deel van de klacht gegrond is, en ziet af van het opleggen van een tuchtrechtelijke maatregel.

Uit deze uitspraak kan worden afgeleid dat het geruststellen van een patiënt die tegen een ingreep opziet met de mededeling dat extra goed voor hem of haar zal worden gezorgd niet vrijblijvend is. Er kunnen daardoor gerechtvaardigde verwachtingen bij de patiënt worden gewekt. Dit kan betekenen dat een zorgverlener door een dergelijke toezegging meer aandacht aan een patiënt moet geven dan gemiddeld van een zorgverlener mag worden verwacht. Wordt iets toegezegd, dan moet die toezegging ook worden nagekomen. Ook door een zorgverlener. Zorgvuldige communicatie en verwachtingsmanagement zijn in de verhouding arts/patiënt van belang voor een goede vertrouwensbasis. Het kan ook klachten voorkomen. Met goedheid kan men bijna ieder mens verrassen.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven