Home Bestuurlijk akkoord toekomst GGZ

KBS

Bestuurlijk akkoord toekomst GGZ

Op 18 juni jl. heeft Minister Schippers van VWS met de sector een breed bestuurlijk akkoord gesloten over de toekomst van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

De Minister neemt samen met vertegenwoordigers van zorgaanbieders, beroepsverenigingen en cliënten- en familieorganisaties de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een gevarieerd aanbod van kwalitatief goede en doelmatige zorg voor patiënten met psychische aandoeningen. Daarbij is essentieel dat er één taal is voor kwaliteit en dat de uitkomsten van zorg (prijs en kwaliteit) onderling vergelijkbaar zijn. Het streven is dat de GGZ-zorg in de toekomst kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar kan blijven door het voeren van een gezamenlijke inhoudelijk agenda.

 

Uitgangspunt van het akkoord is dat de passende GGZ-zorg op de juiste plek wordt verleend. Het accent zal meer op de zorg dicht bij de patiënt komen te liggen. Dat betekent dat er een verschuiving plaatsvindt van klinische naar ambulante zorg, van tweedelijns- naar eerstelijnszorg, van eerstelijns- naar huisartszorg. Ook zal bij de patiënt het zelfmanagement, de preventie en het herstelvermogen worden bevorderd. Er zal in de toekomst minder gebruik worden gemaakt van dwang- en drangmiddelen.

 

Verder spraken partijen af dat voor de tweedelijns-GGZ de prestatiebekostiging zal worden ingevoerd in plaats van de budgetfinanciering. De verzekeraars en zorgaanbieders zullen bedden schrappen, met als gevolg dat patiënten in plaats van in klinieken veel meer thuis met de juiste behandeling en ondersteuning worden geholpen. Partijen zijn tevens overeengekomen om voor 2013 en 2014 de jaarlijkse uitgavengroei in de GGZ te beperken tot 2,5 %.


Klik hier voor het volledige akkoord.
 

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven