
De huisarts, de buurvrouw en het beroepsgeheim
Regionaal Tuchtcollege ‘s-Hertogenbosch 5 maart 2025
In deze tuchtzaak dient de echtgenote van een overleden patiënt een klacht in tegen een huisarts. Voor deze blog is interessant het klachtonderdeel dat ziet op schending van het beroepsgeheim. Wat speelde er?
Nadat patiënt enkele keren bij de huisarts op consult was geweest met rugpijn, wordt uiteindelijk kanker gediagnosticeerd en komt de patiënt te overlijden.
Na het overlijden ziet de huisarts de buurvrouw van de patiënt op de praktijk en komt het overlijden van de patiënt ter sprake. Volgens de lezing van de huisarts heeft hij de buurvrouw gevraagd zijn deelneming over te brengen en gezegd dat hij het allemaal niet begreep aangezien hij de patiënt had doorverwezen. Volgens de huisarts is hij er verder niet diep op ingegaan, maar mogelijk heeft hij nog wel tegen buurvrouw gezegd waarnaar hij de patiënt had verwezen. Volgens de echtgenote van de patiënt heeft de huisarts hiermee zijn beroepsgeheim geschonden.
Het Regionaal Tuchtcollege (RTG) stelt voorop dat een zorgverlener een beroepsgeheim heeft. Dit houdt in dat een zorgverlener aan anderen dan de patiënt geen informatie over de patiënt mag verstrekken, tenzij de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven, de wet dit voorschrijft of er sprake is van een andere grond op basis waarvan het beroepsgeheim mag worden doorbroken. Het medisch beroepsgeheim blijft ook na de dood van de patiënt gelden.
Het RTG overweegt verder dat ook informatie over een verwijzing onder het beroepsgeheim valt en dat er in dit geval geen sprake was van een situatie op grond waarvan de huisarts zijn beroepsgeheim mocht doorbreken. De conclusie is dat dit klachtonderdeel gegrond is.
Deze uitspraak bevestigt allereerst dat het beroepsgeheim, zoals dat zo mooi wordt gezegd, over het graf heen strekt. Alles wat een zorgverlener in zijn of haar hoedanigheid wordt toevertrouwd valt onder het medisch beroepsgeheim. Dit is neergelegd in art. 7:457 Burgerlijk Wetboek en diverse beroepscodes. Het RTG geeft in deze zaak aan dat informatie over verwijzingen naar een medisch specialist ook als vertrouwelijk moet worden gezien. Hoe goed het gesprekje met de buurvrouw door de huisarts ook was bedoeld en hoe oppervlakkig dit wellicht ook is geweest, de huisarts heeft volgens het RTG ten onrechte zijn beroepsgeheim geschonden. Samen met enkele andere gegrond verklaarde klachtonderdelen ten aanzien van de zorgverlening krijgt de huisarts de maatregel van berisping opgelegd. De beste herinneringen bewaar je aan die dingen die je nooit had mogen doen.