Home Fraude met PGB bestraft

Ernst de Jong

Overig
/

Fraude met PGB bestraft

De rechtbank Zwolle heeft aan de ex-directeur van zorginstelling Ansa in Lelystad tweeënhalf jaar gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank acht Samantha P. schuldig aan grootschalige fraude met onder meer persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Samen met haar echtgenoot fraudeerde zij voor ongeveer 3 miljoen euro. De zorgdirecteur dikte regelmatig de problematiek en zorgvraag van de cliënten aan, waardoor cliënten hogere pgb’s kregen. Deze gelden werden gestort op de rekeningen waartoe de directie toegang had. Vervolgens vulde P. de verantwoordingsformulieren foutief in en liet cliënten kwitanties tekenen voor niet ontvangen leefgeld. Met het geld kocht de zorgdirecteur vijf huizen, drie auto’s en een ‘aanzienlijke voorraad’ horloges en sieraden. Zij had daarnaast een bedrag van bijna 250.000 euro op de bank.

De rechtbank overweegt onder meer: ´Door zo te handelen heeft verdachte valsheid in geschrift gepleegd en heeft zij het zorgkantoor opgelicht. Verdachte heeft daarnaast valsheid in geschrift gepleegd door haar cliënten kwitanties te laten tekenen voor door hen ontvangen leefgeld en vervolgens op de kwitanties een “1” of een “2” voor het ontvangen bedrag te zetten. Verdachte had de beschikking over een aantal huizen, auto’s en een aanzienlijke hoeveelheid geld en sieraden. Met uitzondering van een huis dat verdachte al bezat voordat zij met de rechtspersoon begon neemt de rechtbank aan dat hier sprake is van een gewoonte maken van witwassen. Door te handelen zoals zij dat heeft gedaan heeft verdachte naar het oordeel van de rechtbank op oneigenlijke wijze beschikt over gemeenschapsgeld dat bestemd was voor zorg. Zij heeft daarbij misbruik gemaakt van het vertrouwen dat cliënten hebben en ook moeten kunnen hebben in de zorgverlening.'

 

De rechtbank legt haar een gevangenisstraf op van 30 maanden (met aftrek) en bepaalt dat verdachte haar beroep in de zorgverlening 5 jaar lang niet mag uitoefenen. De echtgenoot van verdachte is veroordeeld voor het medeplegen van het een gewoonte maken van witwassen (LJN: BV9761)

 

Voor de uitspraken van de rechtbank klik hier voor de ex-directeur en hier voor haar echtgenoot.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven