Home Mag je over hetzelfde feit twee keer bij de tuchtrechter klagen?

Oswald Nunes

Tuchtrecht
/

Mag je over hetzelfde feit twee keer bij de tuchtrechter klagen?

Regionaal Tuchtcollege Zwolle, 5 augustus 2024

ECLI:NL:TGZRZWO:2024:96

In mijn blog Aangifte tegen de eigen patiënt. Mag dat? besprak ik een uitspraak van het RTG Zwolle waarbij een klacht tegen een huisarts gegrond werd verklaard omdat deze bij het doen van aangifte wegens diefstal en brand ten onrechte medische informatie over zijn patiënt aan de politie had verstrekt. In die zaak werd de huisarts echter geen maatregel opgelegd omdat de gebeurtenissen voor hem en zijn gezin zeer ingrijpend en traumatisch waren geweest. Niettemin had de huisarts, aldus het RTG in deze eerste zaak, zich als professional moeten realiseren dat hij een zorgrelatie onderhield met de klager. Het beroepsgeheim maakt daar onderdeel van uit. Tegen deze uitspraak werd geen beroep ingesteld en daarmee leek de kous af.

De klager, die voor de inbraak en brandstichting door de strafrechter een gevangenisstraf en TBS met bevel tot verpleging was opgelegd, dient enkele maanden later opnieuw een klacht tegen de huisarts in. De klacht luidt wederom dat de huisarts bij het doen van aangifte zijn beroepsgeheim heeft geschonden.

De voorzitter van het RTG komt niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van deze tweede klacht. Hierbij past de voorzitter artikel 51 Wet BIG toe. In dit artikel staat dat niemand nogmaals berecht kan worden ter zake van enig handelen of nalaten waarover te zijnen aanzien een onherroepelijk geworden tuchtrechtelijke eindbeslissing is genomen. Dit is het ne bis in idem beginsel. De kern van de tweede klacht is dezelfde als de kern van de eerste klacht en de klager kan daarom, aldus de voorzitter, niet nogmaals bij de tuchtrechter klagen over schending van het beroepsgeheim. De klager wordt in de tweede klacht kennelijk niet-ontvankelijk verklaard.

Uit deze uitspraak volgt, dat het ne bis in idem beginsel bescherming biedt aan zorgverleners tegen herhaalde klachten over hetzelfde feitencomplex. Het moet wel gaan om dezelfde feiten. Wanneer een volgende klacht een andere inhoud heeft dan de eerdere klacht kan die wel door de tuchtrechter worden beoordeeld. Dit laatste geldt ook als door een verenigingstuchtrechter, de civiele rechter of de strafrechter uitspraak over dezelfde feiten is gedaan. Het is in gevallen van repeat players hoe dan ook goed om na te gaan over welke feiten er wordt geklaagd en of de tuchtrechter een tweede of volgende klacht wel inhoudelijk kan en mag beoordelen. De kracht zit hem soms niet in de herhaling.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven