Home Ontslag op staande voet werknemer/verpleegkundige van GGZ Drenthe

KBS

Ontslag op staande voet werknemer/verpleegkundige van GGZ Drenthe

Op 21 december 2012 heeft de kantonrechter te Assen het verzoek van GGZ Drenthe tot (voorwaardelijke) ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een van haar verpleegkundige (ambulant zorgverlener) toegewezen, wegens een seksuele relatie van de verpleegkundige met een patiënte (LJN: BU8941).

Op 31 mei 2011 heeft de patiënte aan een medewerker van GGZ verteld dat zij een jarenlange seksuele relatie had met de verpleegkundige aan wiens zorg zij was toevertrouwd, maar dat zij daar steeds meer last van begon te krijgen. De interne Richtlijn van GGZ Drenthe en de Beroepscode van de verpleegkundige verbieden iedere vorm van seksueel contact met patiënten. De verpleegkundige heeft tijdens het onderzoek de seksuele contacten erkend.

 

De kantonrechter overweegt (onder meer) dat de werknemer niet alleen in het algemeen in strijd heeft gehandeld met het belang dat door het verbod op een seksuele relatie met een patiënt gediend wordt, maar dat hij dat belang ook in concreto ten aanzien van de patiënte in ernstige mate heeft geschonden. Vast staat immers dat deze patiënte een kwetsbaar verleden met mannen heeft en psychische problemen heeft waarvoor zij begeleiding ontving. De werknemer was hiervan op de hoogte. Dat de werknemer door de patiënte gechanteerd is en gedwongen is tot seksuele handelingen en het verzenden van onderdanige sms-berichten is niet aannemelijk gemaakt, daargelaten de vraag of dit een rechtvaardigingsgrond zou opleveren. De loonvordering van de werknemer wordt afgewezen. Het (voorwaardelijk) verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt toegewezen zonder toekenning van een billijke vergoeding aan de werknemer.

 

Klik hier voor de volledige uitspraak.

 

 

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven