Home Opnieuw bestuurder persoonlijk aansprakelijk

KBS

Opnieuw bestuurder persoonlijk aansprakelijk

In een recente uitspraak van de Hoge Raad (23 mei 2014, ECLI:NL:HR:2014:1204) is bepaald dat een directeur-aandeelhouder van de holding, die op haar beurt directeur/aandeelhouder was van de werkmaatschappij, persoonlijk aansprakelijk is voor de vlak voor faillissement uitgekeerde management fees aan de holding, die bij de werkmaatschappij achterstallig waren.

De omstandigheden waren op dat moment dusdanig, dat de directeur/aandeelhouder van de holding “wist of behoorde te weten dat een ernstig risico van insolventie (van de werkmaatschappij) bestond”. De betalingen van de achterstallige management fees waren verricht ten nadele van de schuldeisers van de werkmaatschappij.

De Hoge Raad borduurt voort op een eerder geformuleerde maatstaf uit het arrest Ontvanger/Roelofsen van 2006. Toen ontliep overigens de directeur wel de aansprakelijkheid maar in dit geval niet.

Deze uitspraak is een duidelijke waarschuwing voor bestuurders in een insolventiescenario, waarin forse betalingen op selectieve wijze plaatsvinden vlak voor faillissementsdatum. De kans dat men dan persoonlijk aansprakelijk wordt is reëel.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven