Home Uitbreiding van de Wet invoering extra geboorteverlof vanaf 1 juli 2020 (“WIEG”)

KBS

Uitbreiding van de Wet invoering extra geboorteverlof vanaf 1 juli 2020 (“WIEG”)

De Wet WIEG beoogt betrokkenheid van partners bij de zorg en opvoeding van hun kind mogelijk te maken, de arbeidsparticipatie van vrouwen te bevorderen en een betere verdeling van arbeid- en zorgtaken tussen de partners te realiseren.

Momenteel kunnen werknemers al vanaf 1 januari 2019 na de geboorte van hun kind eenmaal de wekelijkse arbeidsduur aan geboorteverlof opnemen, met behoud van het volledige salaris.

Een manier om de doelstelling van de Wet WIEG nog beter te bereiken is het uitbreiden van het geboorteverlof (ook wel vaderschapsverlof/partnerverlof) van werknemers in loondienst na de bevalling van hun partner. Vanaf 1 juli 2020 kan daarom in aanvulling daarop tot 5 weken aanvullend geboorteverlof worden opgenomen, waarbij recht bestaat op een uitkering van maximaal 70% van het dagloon. Werkgevers moeten deze uitkering voor hun werknemers bij UWV aanvragen voor de verlofperiode.

Op grond van de Wet WIEG kan het geboorteverlof door de partner als volgt en in deze volgorde worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind:

  1. éénmaal de wekelijkse arbeidsduur met recht op 100% loondoorbetaling door de werkgever; en
  2. aanvullend 5 maal de wekelijkse arbeidsduur met recht op een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het dagloon (en maximaal 70% van het maximum dagloon) voor maximaal 5 weken.

Het verlof hoeft niet aansluitend te worden opgenomen.

Rekenvoorbeeld

1.Fulltime werknemer

Als een werknemer 5 dagen per week werkt en in totaal 40 uur per week, dan heeft de werknemer recht op in totaal 6 x 40 uur = 240 uur geboorteverlof, wat neerkomt op in totaal 30 werkdagen, uitgaande van een 40-urige werkweek. Dat is in totaal maximaal 6 weken geboorteverlof.

2. Parttime werknemer

Als een werknemer 3 dagen per week werkt en in totaal 24 uur per week, dan heeft die recht op in totaal 6 x 24 uur = 144 uur geboorteverlof, wat neerkomt op in totaal 18 werkdagen. Dat is in totaal maximaal 3,5 week geboorteverlof.

Heeft u vragen over de uitbreiding van de Wet WIEG?

Neem dan gerust contact op met Debby Kolk, Suzanne Steegmans, Zorana Koria

Wij helpen u graag verder.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven