Home Amerikaanse toestanden in het Verenigd Koninkrijk

Amerikaanse toestanden in het Verenigd Koninkrijk

De claimcultuur waarmee dokters in het Verenigd Koninkrijk worden geconfronteerd moet een halt worden toegeroepen. Dat is althans de visie van de Medical Protection Society (MPS), een artsenorganisatie in het Verenigd Koninkrijk. Een organisatie met meer dan 300.000 leden.

MPS is in juni 2017 daarom een campagne gestart met de naam: “Striking A Balance”.  

In hun nieuwsbrief van juli 2017 wijst de MPS er op dat de totale schadelast voor de National Health Service (NHS) in de afgelopen 5 jaar met 72% is gestegen tot bijna 1,5 miljard pond per jaar.

De explosieve groei van de claims heeft ook veel impact op de hulpverleners. 88% van de werkers in de gezondheidszorg maakt zich ernstige zorgen; 72% ondervindt daarvan stress en bij 73% van deze groep is de stress van zodanige aard dat overwogen wordt een baan te zoeken buiten de zorg.

Doel van de campagne van de MPS is het behouden van meer publiekelijk geld in de NHS en te voorkomen dat dokters zich gaan omscholen. Zij stellen wijzigingen voor in het wettelijk systeem. Het gaat daarbij om maatregelen als: invoering van een absolute verjaringstermijn van 10 jaar; een limitatie in de hoogte van de vergoedingen; en vaste vergoedingen bij schadeclaims tot een bedrag van £ 250.000,‑‑.

Het signaal dat de MPS hiermee afgeeft is dat een toename van claims ook averechts effecten kan hebben voor de kwaliteit van zorg.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven