Home Vordering WAM-verzekeraar jegens verzekerde slaagt wegens weigeren bloedproef

Vordering WAM-verzekeraar jegens verzekerde slaagt wegens weigeren bloedproef

Dat het weigeren van een bloedproef na een verdenking van rijden onder invloed meer mee kan brengen dan ‘slechts’ een strafrechtelijke veroordeling, blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland.

In deze zaak staat een aanrijding die op 28 juli 2019 tussen meerdere auto’s heeft plaatsgevonden centraal. Bij de veroorzaker van de aanrijding (in deze procedure: ‘gedaagde’) werd door de politie direct na de aanrijding een speekseltest afgenomen (= een test die wordt afgenomen als de politie vermoedt dat de bestuurder drugs heeft gebruikt). De speekseltest was positief, waarna gedaagde werd meegenomen naar het politiebureau om aldaar een bloedproef af te nemen. Dat was toen niet gebeurd. De WAM-verzekeraar van gedaagde stelt dat gedaagde de bloedproef heeft geweigerd.  

In de tussentijd werden bij de WAM-verzekeraar van gedaagde claims ingediend, wegens schade aan de bij de aanrijding betrokken auto’s en door de WAM-verzekeraar is in totaal € 4.581,14 uitgekeerd. De WAM-verzekeraar verleent op basis van haar algemene voorwaarden echter geen dekking op het moment dat een bestuurder niet meewerkt aan een bloedproef, zodat zij gedaagde heeft aangeschreven met het verzoek het uitgekeerde bedrag aan haar terug te betalen. Die betaling heeft niet plaatsgevonden, zodat de WAM-verzekeraar een procedure is gestart met daarin het verzoek gedaagde te veroordelen tot betaling van voornoemd bedrag, plus wettelijke rente en buitengerechtelijke incassokosten.

Voor de kantonrechter staat vast dat gedaagde een bloedproef heeft geweigerd en gaat niet mee in het verweer van gedaagde dat de bloedproef niet heeft plaatsgevonden, omdat hij veel pijn zou hebben van het stokje van de speekseltest. Daarbij acht de kantonrechter van belang dat gedaagde ook strafrechtelijk is veroordeeld voor het weigeren van een bloedproef en dat gedaagde van het strafvonnis niet in hoger beroep is gegaan.

Nu vaststaat dat gedaagde een bloedproef heeft geweigerd, verleent de WAM-verzekeraar terecht geen dekking en moet gedaagde de schade die is vergoed betalen. Artikel 15 WAM bepaalt in dat kader dat de WAM-verzekeraar het uitgekeerde bedrag kan verhalen op gedaagde. De vordering van de WAM-verzekeraar wordt dan ook toegewezen.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven