Home Directe boete moet fraude met verzekeringen tegengaan

KBS

Directe boete moet fraude met verzekeringen tegengaan

Verzekeraars hebben in 2015 opnieuw meer fraudegevallen met verzekeringen vastgesteld dan in 2014. In 8.336 gevallen werd enige vorm van fraude met een verzekering ontdekt. De opgespoorde zaken waren goed voor een totaal van 79 miljoen euro. Tot nu toe deden verzekeraars pas aangifte wanneer er grotere bedragen met de fraude waren gemoeid. Om ook ‘kleinere’ verzekeringsfraude harder aan te pakken en een ontmoedigingsbeleid in te zetten zijn verzekeraars echter voornemens vanaf nu de verzekeringsschade direct op de daders te verhalen door middel van een vaste schadevergoeding van 532 euro.

Verzekeraars zijn jaarlijks veel tijd en geld kwijt aan het opsporen en aanpakken van fraude. Ook leidt de fraude er volgens verzekeraars toe dat klanten jaarlijks tientallen euro’s meer betalen voor hun premie. Daarom hebben verzekeraars het voornemen voortaan met een vaste schadevergoeding (een ‘boete’) hun onderzoekskosten direct te verhalen op de daders. Verzekeraars krijgen daarmee, naast royement, registraties op waarschuwingslijsten en het terugvorderen van uitgekeerde bedragen een nieuw middel om verzekeringsfraude ook in kleinere zaken tegen te gaan.

De nieuwe aanpak van verzekeraars betekent in de praktijk dat fraudezaken met een directe aansprakelijkstelling via civielrechtelijke weg worden afgedaan, zonder dat een beroep wordt gedaan op politie of justitie. Zodra een verzekeraar verzekeringsfraude heeft aangetoond, wordt de zaak overgedragen aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA), die de schade vervolgens verhaalt op de frauderende klant.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven