Home Het litteken en de (vertrouwens)breuk

Oswald Nunes

Tuchtrecht
/

Het litteken en de (vertrouwens)breuk

Regionaal Tuchtcollege Amsterdam, 29 april 2025

ECLI:NL:TGZRAMS:2025:107

De beklaagde chirurg in deze tuchtzaak voert bij een patiënte vanwege een littekenbreuk een buikwandoperatie uit. De patiënte dient een klacht in, die bestaat uit drie onderdelen: a) de pre-operatieve voorlichting was onvoldoende, b) de chirurg heeft voor en na de operatie niet met haar gesproken en c) tijdens de operatie zijn vitale en gezonde spieren doorgesneden en is de navel weggesneden.

In het Regionaal Tuchtcollege (RTG) hebben 2 juristen en 3 leden-beroepsgenoten zitting. De leden beroepsgenoten zijn in dit geval een chirurg, een plastisch chirurg en een huisarts. Het RTG beoordeelt of de chirurg heeft gehandeld zoals van een redelijk handelend en redelijk bekwaam beroepsgenoot onder gelijke omstandigheden mag worden verwacht.

Uit het medisch dossier leidt het RTG af dat het operatieplan en de risico’s van de operatie vooraf met de patiënte zijn besproken. De patiënte heeft niet nader onderbouwd welke informatie over de operatie zij niet heeft gekregen, waarmee dit klachtonderdeel strandt.

Verder leidt het RTG uit het dossier af dat de chirurg zowel voor als na de ingreep met de patiënte heeft gesproken. Voor de operatie is het operatieplan besproken en de dag na de ingreep is de chirurg bij de patiënte langsgeweest en is uitgelegd hoe de ingreep is verlopen. Ook dit klachtonderdeel is dus tevergeefs aangevoerd.

Ten slotte stelt het RTG op basis van het operatieverslag vast dat er tijdens de operatie geen spieren zijn doorgesneden, maar dat er spieren zijn verplaatst en opnieuw vastgemaakt. Niet kan worden vastgesteld dat de navel van de patiënte is weggesneden. De klachten die de patiënte na de operatie ervaart kunnen door het RTG niet worden gerelateerd aan een onjuiste uitvoering van de operatie. Dit klachtonderdeel deelt dan ook het lot van de voorgaande klachtonderdelen.

Deze uitspraak laat nog eens goed zien, hoe belangrijk goede dossiervorming is wanneer het gaat om het achteraf afleggen van verantwoording bij een klacht of een claim. In deze zaak kon het de tuchtrechter het verweer van de chirurg dat er voldoende pre-operatieve voorlichting was gegeven, dat hij zowel voor als na de operatie bij de patiënte was langsgegaan en dat de operatie zorgvuldig was uitgevoerd aan de hand van het medisch dossier verifiëren. Schrijven is dan ook blijven. In mijn blog ‘De patiënt, de arts en het medisch dossier’ heb ik nader uitgewerkt welke gegevens er volgens de wet en de KNMG-richtlijnen wel en niet in het medisch dossier thuishoren. Met veel zorgkennis word je zo een echte beterschapper.

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven