Home NMa geeft toestemming voor ziekenhuisfusies

NMa geeft toestemming voor ziekenhuisfusies

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft op 2 november 2012 vergunning verleend voor drie ziekenhuisfusies in Zuid-Limburg, Hoofddorp-Haarlem en Tilburg. Het gaat om de fusies tussen het Orbis Medisch en Zorgconcern en het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Zuid-Limburg, een fusie tussen het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis in Hoofddorp-Haarlem en het samengaan van het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg.

Eerder oordeelde de NMa dat voor de fusies een vergunning nodig was omdat deze fusies de mededinging in de betreffende regio's mogelijk zouden kunnen beinvloeden waardoor patienten met hogere zorgkosten zouden kunnen worden geconfronteerd. Dat risico is door de ziekenhuizen weggenomen, doordat zij hebben aangegeven zich te houden aan een door hen toegezegd prijsplafond. Zo mogen de prijzen van de gefuseerde ziekenhuizen niet boven een jaarlijkse indexering uitkomen. De NMa vertrouwt erop dat de fusies hierdoor niet zullen leiden tot ongewenste prijsstijgingen.

Bovendien wijst de NMa erop dat het vooral de taak is van de zorgverzekeraars om voor hun verzekerden een zo goed mogelijke prijs/kwaliteitverhouding te bedingen bij de ziekenhuizen. De zorgverzekeraars, die door de NMA zijn geconsulteerd, zijn daar optimistisch over. In 2015 zal de NMa bezien of het prijsplafond voor de gefuseerde ziekenhuizen nog langer moet worden gehandhaafd of niet.

Bron: NMa

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven