Home Extra opslag op Euribor-lening niet toegestaan

KBS

Extra opslag op Euribor-lening niet toegestaan

Rechtbank Amsterdam heeft ING Bank verboden om een Euribor-lening te verhogen met een extra opslag. Het is ING Bank niet toegestaan om haar ondernemersrisico ten aanzien van de risico- en kapitaalkosten tussentijds te verleggen naar haar cliënten.

Een hypotheek was aangegaan met een variabele rente van 3 maands-Euribor verhoogd met een opslag van 1,7% op jaarbasis. Vanwege toegenomen risicokosten en kapitaalkosten had ING Bank de opslag verhoogd van 1,7% naar 2,8%. De cliënten werden bericht, dat de bank daartoe bevoegd was op grond van de algemene voorwaarden voor bedrijfshypotheken.

Echter, die voorwaarden voor bedrijfshypotheken bevatten een dergelijke bevoegdheid niet. Wel was daarin bepaald op welke wijze de cliënt geïnformeerd moest worden over een wijziging van het rentepercentage. Ook overigens was er geen wijzigingsbevoegdheid van de bank overeengekomen. Enkel was de bank bevoegd het driemaands Euribor-percentage aan te passen aan het na afloop van die termijn geldende percentage.

ING Bank had zich nog beroepen op de uitleg van haar algemene voorwaarden maar het was onduidelijk in de voorwaarden geregeld en – aldus de rechtbank volgens vaste jurisprudentie– onduidelijkheden in de algemene voorwaarden komen voor rekening van de bank als professionele partij.

Het wordt derhalve de bank niet toegestaan haar ondernemersrisico ten aanzien van de risico- en kapitaalkosten tussentijds te verleggen naar haar cliënten. De winst van de ING Bank over 2015 zal allicht moeten worden bijgesteld. Alleen zal het niet eenvoudig zijn dat te verdisconteren met het reeds uitgekeerde dividend aan de aandeelhouders van ING Bank.

Klik hier voor de uitspraak.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

Scroll naar boven