Privacy / AVG

image description

In de huidige maatschappij is er steeds meer aandacht voor privacy- en gegevensbescherming. De regelgeving op dit gebied is volop in ontwikkeling. Zo is op 25 mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Vanaf die datum geldt in de hele Europese Unie dezelfde privacywetgeving. De Wet bescherming persoonsgegevens is met de inwerkingtreding van de AVG vervallen.

Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, waaronder ook zorgaanbieders, moeten aan de voorschriften van de AVG voldoen. Dit gaat bijvoorbeeld om het bijhouden van een verwerkingsregister, het opstellen van een privacy statement en (in sommige gevallen) het aanwijzen van een Functionaris Gegevensbescherming. Daarnaast dienen datalekken tijdig te worden gemeld.

Het toezicht op de naleving van de AVG is het terrein van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Wanneer een zorgaanbieder niet aan de voorschriften van de AVG voldoet kan de AP hoge boetes opleggen.

KBS Advocaten beschikt over verschillende specialisten op het gebeid van privacy- en gegevensbescherming in de zorg. Onze advocaten houden de ontwikkelingen op dit terrein nauwlettend in de gaten. Zo adviseren zij regelmatig over tal van privacygerelateerde onderwerpen waarmee instellingen en ondernemingen in de zorg mee te maken hebben of kunnen krijgen, bijvoorbeeld over:

  • het formuleren van een op de zorgpraktijk gericht privacybeleid;
  • het treffen van passende organisatorische en technische maatregelen, in overeenstemming met toepasselijke Nen-normen (7510, 7513 en 7515);
  • het uitwisselen van medische gegevens tussen samenwerkende zorginstellingen/-verleners onderling en/of via zorginfrastructuren als het Landelijk Schakelpunt (LSP),  private EPD’s en patiëntportalen;
  • het sluiten van verwerkersovereenkomsten met externe dienstverleners (zoals een cloud-leverancier, automatiseerder en administratiekantoor);
  • het bijhouden van een verwerkings- en datalekkenregister;
  • het al dan niet melden van datalekken aan de AP en betrokkenen;
  • het uitvoeren van een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (DPIA);
  • het aanstellen van een functionaris voor de gegevensbescherming (FG);
  • hoe om te gaan met verzoeken van betrokkenen (zoals patiënten en werknemers) tot onder meer inzage, rectificatie, vernietiging en overdracht van (bijzondere) persoonsgegevens (uit het medisch of personeelsdossier) of tot beperking van of bezwaar tegen de verwerking van deze gegevens.

Zorgspecifieke wet- en regelgeving

Bij onze advisering aan zorginstellingen en –aanbieders over privacyvraagstukken staat de verhouding tussen de Wbp en AVG enerzijds en zorgspecifieke wet- en regelgeving anderzijds centraal. Wbp en AVG gelden namelijk náást en niet in plaats van sectorale wetgeving zoals de WGBO, Wmg, Wkgz, Zvw, Wlz en Wmo. Ook dient rekening te worden gehouden met  (privacy)wetgeving voor de zorg, zoals de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (inwerkingtreding deels per 1 juli 2017 en deels per 1 juli 2020) en het Besluit elektronische gegevensverwerking door zorgaanbieders (per 1 januari 2018). Onderwerpen als het delen van medische gegevens tussen eerste en tweede lijn en de verhouding van de dossierplicht en het medisch beroepsgeheim tot het recht op vergetelheid respectievelijk het recht op inzage van een betrokkene zijn illustratief voor dit snijvlak van algemene en sectorale voorschriften.

Zorgaanbieders met vragen over privacy- en gegevensbescherming of de AVG zijn bij ons dan ook aan het juiste adres.

Datalek
"Een van onze medewerkers heeft gezondheidsgegevens betreffende een patiënt per abuis verzonden aan een andere patiënt. De andere patiënt zegt het bericht te hebben verwijderd. Is sprake van een datalek dat gemeld moet worden?
Medische analyse
"Kan een betrokkene met een beroep op de AVG een medisch advies van de door de verzekeraar ingeschakelde medisch adviseur opeisen?"
WhatsApp in de zorg
"Is het gebruik van WhatsApp in de gezondheidszorg toelaatbaar?"
Onze oplossing

De gezondheidsgegevens van patiënt A zijn terechtgekomen bij patiënt B. Niet kan worden uitgesloten dat de gegevens door patiënt B zijn ingezien. Omdat het gezondheidsgegevens betreffen, dient dan altijd een melding plaats te vinden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees meer

 

Nee, gegevens over een betrokkene die in een medische analyse zijn weergegeven zijn  persoonsgegevens, maar de medische analyse is als zodanig geen persoonsgegeven.

Lees meer

 

De risico’s die het gebruik van WhatsApp voor de privacy van patiënten heeft, bijv. in verband met de opslag en doorgifte van gegevens, zijn reëel. Gelet op de verplichting van zorgverleners en –instellingen om die risico’s juist te beperken, onder meer op grond van de AVG, is het gebruik van WhatsApp in de zorg niet aan te raden. Bovendien zijn veiliger alternatieven beschikbaar.

Lees meer

Onze mensen

Bij deze mensen ben je aan het juiste adres

Nieuwsbrief

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!
  • Wanneer je op aanmelden drukt ga je akkoord met ons Privacy Statement.